Made in Italy

Naša poseta VicenzaOro Charm–u,  Međunarodnom salonu nakita u Vićenci

Sajam u Vićenci tri puta godišnje organizuje međunarodni salon zlatarstva i nakita uopšte – u januaru, maju i septembru. Iako su na sajmu prisutni izlagači iz celog sveta, VicenzaOro promoviše proizvode Made in Italy. Vićenca je vrlo uticajan centar zlatarstva u Evropi i šire pa tako ne iznenađuje podatak da je ovog maja na salonu bilo prisutno čak 1.400 izlagača. Mi nismo uspeli ni da vidimo sve, a kamoli nešto više :) Ogroman sajam koji svakako vredi posetiti ukoliko se bavite nakitom.

Ulaz na sajam Vicenza

Ulaz u sajam

Ulaz u sajam

Tema ovog sajma bila je ‘Ko se plaši?’ i protezala se na sve sfere sajma, izložbe koje ga prate, kao i na izložbe na otvorenom u samom gradu Vićenci. Ovo pitanje postavio je holandski dizajner Gijs Bakker još 1996. godine svojom istoimenom kolekcijom nakita za koju je koristio inovativne materijale i načine obrade. S tim u vezi, ovog maja čitav salon nakita u Vićenci bio je u znaku inovacija.

Chi ha paura? Gijs Bakker

Krilatica sajma i istoimena narukvica Gijs Bakkera

Svečano otvaranje Sajma

Svečano otvaranje Sajma

Jedna od novina sajma je i divan prostor Trend Vision, prava kreativna radionica (nazvan Officina creativa) koja se nalazi odmah pored glavne hale. Ne može se promašiti, a ni zaobići – osim interesnatnih izložbi i prezentacija, tu je i odličan bar sa još boljim Špricom.

Naslovna strana Off vodiča kroz kreativnu radionicu

Naslovna strana Off vodiča kroz kreativnu radionicu

Officina Creativa

Officina creativa

Officina creativa

Officina creativa

U ovom prostoru prezentaciju je, između ostalih održala i predstavnica udruženja TJF (Trends Jewlery Forecasting). Kao što mu i ime kaže, ovo udruženje se bavi analizom tržišta u svetu nakita, kao i predviđanjima trendova narednih sezona. Ako povežete krilaticu ovog sajma (Ko se plaši?) i krizno stanje ekonomije u čitavom svetu (da, da, kriza nije samo kod nas), dobićete odgovor o narednom trendu – to je mešavina materijala, stilova i boja. Dakle, manje plemenitih metala, manje (skupog) srebra i (još skuljeg) zlata, a više akrilne plastike, više tkanina. Velika svetska imena iz sveta nakita sve manje koriste retke i skupocene, do perfekcije obradjene dijamante, a više posežu za dijamantima sa inkluzijama (koji su mnogo jeftiniji i ranije bili izbegavani). U trendu su kombinacije koje su do sada bile nezamislive – zlato i srebro u jednom komadu nakita, zatim kombinacija zlata sa plastikom i tako dalje. Zasićenom tržištu potrebne su inovacije, smele inovacije sa što boljom, nižom cenom. Otuda i ove kombinacije materijala i načina obrade.

Jedan od trendova na ovogodišnjem salonu koji se nikako nije mogao zaobići bile su ružice. Bilo od prirodnih materijala (koral,tirkiz), bilo od akrilne plastike, ružice su zastupljene svuda, kako u kombinaciji sa srebrom, tako i sa zlatom, pa i sa biserima.

Ružice

Ružice

Ružice

Ružice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspirisani ovim divnim ružicama, napravili smo minđuše i privezak koje možete kupiti i putem našeg prodajnog sajta. Oni su od srebra, sa sedefastim krugom i ružicom od crvenog korala:Minđuše sa ružicamaPrivezak sa ružicom

Kako je fotografisanje na sajmu zabranjeno, malo manjkamo lepim slikama kojima bismo dočarali kompletan utisak. Bobi ne bi bio Bobi kad ne bi uspeo da napravi i po koju fotku :) šššš, nemojte nikome da kažete. Evo ružica na jednom bilbordu na sajmu:

Ružice

 

Sveprisutni trend fluo boja potvrdio se i na sajmu u Vićenci, što se i vidi na ovom efektnom izlogu:

Fluo izlog

Još neke forografije sa sajma koje smo uspeli sa upecamo:

Sajam Vicenza

Bobi nakit i satovi u Vićenci

Do sledećeg sajma u Vićenci, nemojte se plašiti promena!

Who’s afraid?! :)

 

Slike by Bobi nakit i satovi

 

 Leave a Reply