Kako odrediti veličinu prstena

Pri kupovini prstenja, bilo u zlatari, bilo preko interneta, prvo pitanje na koje treba da odgovorite je - koja veličina prstena mi je potebna? Bez obzira na to da li prsten kupujete sebi ili na poklon, uvek je potrebno znati veličinu.

U našoj internet prodavnici u opisu svakog prstena stoji i njegova veličina. Ali ona vam ne znači mnogo ukoliko ne znate koja je vaša veličina, zar ne?

Prikaz veličine u web prodavnici

 

Nemojte se iznenaditi, mnogi ne znaju koja veličina prstena im je potrebna, a do zabune može doći i zbog različitih skala za merenje u različitim zemljama. Mi ćemo vam dati par korisnih saveta kako da sami izmerite veličinu prstena i odaberete najbolji prsten za sebe ili na poklon.

U zlatarama i prodavnicama nakita, kalibar koji se najčešće koristi za merenje veličine prstena izgleda ovako:

Kalibar za merenje prstenja

Na njemu se može izmeriti veličina prstena koji već imate. Ukoliko želite da odredite koja veličina vam je potrebna, a nemate prsten, u tom slučaju se koristi ovaj merač:

Merač za veličinu prsta

Kako se meri veličina za prsten

Svaki od ovih prstenova na meraču odgovara jednoj veličini i ona je napisana na svakom prstenu.

Ali šta ako nemate vremena da odete do prodavnice nakita gde bi vam izmerili veličinu? U tom slučaju možete koristiti jedan od dva načina za merenje u kućnoj radinosti koje ćemo vam predstaviti.

Kao što sam već rekla, posoji više različitih skala po kojima se određuje veličina prstena. To su američka, engleska, azijska i italijanska. Uporednu tabelu ovih standarda možete videti ovde. U našoj zemlji se najčešće koristi azijska (u tabeli to su zemlje Indija, Kina, Japan, Južna Amerika) skala, i po njoj ćemo meriti prstenje.

Potrebno je da prvo odštampate ovaj merač (kliknite na sliku i u novom prozoru će se otvoriti pdf fajl):

Papirni merač za merenje veličine prstena

Isecite ga po ivicama i zasecite na obeleženom mestu. Napravite od njega prsten i stavite na svoj prst koji želite da izmerite. Povucite kraj merača tako da se papir zategne i pogledajte na koji broj ukazuje strelica. To je veličina koja vam je potrebna. U našem slučaju, to je veličina 9, što se vidi na slici 4.

Kako se koristi merač

Ovakav merač od papira nije u potpunosti precizan, budući da su razlike između dve veličine milimetarske a papir može da se istegli, uvrne ili pocepa. Ali dovoljno je da na ovaj način dobijete barem neku predstavu o tome koja veličina vam je potrebna.

Drugi način merenja koji vam predstavljamo je merenje već postojećeg prstena. Potrebno je da odštampate ovaj dokument prateći uputstva koja su na njemu napisana. Sada na njega stavite prsten koji merite, pomerajući sa jednog kruga na drugi, dok ne pronađete tačnu veličinu.Prsten koji mi merimo je veličine 9, a ne 4, što se vidi na slikama. U okviru svakog kruga ispisana je veličina a ispod nje i prečnik u milimetrima za svaku veličinu.

Veličina prstena

Odgovarajuća veličina (9)

Veličina prstena

Pogrešna veličina (4)

Prsten koji se meri može imati široke ivice. Veoma je bitno da se uvek meri unutrašnjost prstena, nikako spoljašnjost.

Unutrašnji prečnik prstena

 

Sada ćemo izvršiti proveru veličine ove burme na profesionalnom kalibru. Na slici broj jedan se vidi da je to veličina 9 (leva skala na meraču). Na slici broj dva se vidi da je prečnik tog prstena 15,7mm (desna skala na meraču):

Kontrola veličine prstena

 

Pokazali smo vam dva veoma jednostavna načina kako da izmerite koja veličina prstena vam je potrebna. Ne zaboravite i to da se vaši prsti menjaju – u zavisnosti od doba dana, zamaranja, vremenskih uslova, vašeg stanja i godina. Po toplom vremenu i velikim vrućinama vaši prsti malo nabreknu, dok se po hladnom vremenu skupe. Takođe, ukoliko ste konzumirali više tečnosti nego inače, prsti će vam nabreknuti. Ove promene su kod nekih ljudi izraženije a kod nekih manje izražene. U svakom slučaju teba znati da će vam jedan prsten, koliko god precizno uzeli meru za njega, nekada biti labaviji a nekada tešnji i to ne treba da vas brine.

 Leave a Reply